Stef Lernous volgt Circus Ronaldo op als Mechels Stadsartiest

Tot en met 2019 draagt regisseur, acteur en Mechelaar Stef Lernous de titel van Stadsartiest van Mechelen. Hij volgt daarmee kunstenorganisatie Circus Ronaldo op.

De stadsartiest van Mechelen is een professionele kunstenaar of kunstenorganisatie die een bijzondere band met de stad heeft opgebouwd. Ondermeer omdat Lernous die beschrijving zo goed invult schoof de Stuurgroep Cultuurbeleid hem naar voren als de ideale kandidaat. Burgemeester Bart Somers en het schepencollege hebben die keuze bekrachtigd.

"Ik ben heel blij met Stef als stadsartiest", zegt Mechels schepen voor Cultuur Björn Siffer.. "(...) Stef zal zeker een eigenzinnige en zichtbare invulling geven aan zijn stadsartiestschap."

Stef Lernous is vooral bekend als regisseur en artistiek leider van theatergezelschap Abattoir Fermé. Het gezelschap, dat Lernous in 1999 samen met Tine Van den Wyngaert en Nick Kandunski oprichtte, steunde in de beginjaren vooral op lokale jongeren, liefhebbers en muziekgroepen. In die jaren stond Lernous zelf vaak als acteur op de planken. Hij trad  vaak buiten eigen vakgebied; zo nam hij in 2011 en 2013 de regie van L'Intruse, naar Maeterlinck, en die van Tristan & Isolde bij de Vlaamse Opera op zich. Op televisiezender Acht verscheen in 2011 Monster, een samenwerking tussen Lernous en Jonas Govaerts, regisseur en gitarist bij The Hickey Underworld. Pepijn Caudron, die ook bij Abattoir Fermé op de planken stond, creëerde als Kreng de soundtrack. Naast dit alles is Lernous  docent, en sinds 2013 vakhoofd aan de opleiding Drama - Spel aan het RITCS in Brussel. Participatie, samenwerking en veelzijdigheid staan centraal in zijn werk. "Het is een hele eer om voor de komende twee jaar de stadsartiest van Mechelen te zijn. Ik zie het in de eerste plaats als iets om mijn tanden in te zetten en pas in de tweede plaats als eretitel.", vertelt hij.

Mechelaar en bekroond wereldburger

Lernous en zijn gezelschap Abattoir Fermé hebben een drukke artistieke agenda. Het gezelschap speelt per jaar gemiddeld tachtig voorstellingen, waarbij het tussen de 15 000 en 30 000 bezoekers bereikt. Ongeveer een kwart van die voorstellingen speelt het gezelschap in Nederland. Nog een kwart van de voorstellingen vindt plaats buiten Vlaanderen en Nederland. Die buitenlandse optredens blijven overigens niet onopgemerkt; ze resulteren niet zelden in prestigieuze prijzen al ‘best piece of 2015’ voor het stuk Nymf in Seoul, Zuid-Korea, en in 2016 de prijs voor beste regie en beste scenebeeld van de voorstelling LULU, eine Mörderballade in Duitsland. Toch vergeet Lernous zijn thuisbasis niet: "Ik ben een Mechelaar en ik ben altijd hier gebleven. Het is leuk om internationaal erkenning te krijgen voor je werk, maar ik kijk er naar uit dat we juist binnen Mechelen een groter platform mogen bespelen."

Vorig jaar keerde Abattoir Fermé terug naar haar roots. Voor het Landjuweelfestival gingen Stef Lernous en veelbelovend RITCSpoulain Maja Westerveld aan de slag met OPENDOEK, de koepelorganisatie voor amateurtheater in Vlaanderen. Een twintigtal enthousiastelingen uit verscheidene Mechelse amateurgezelschappen brachten Miserie, één van de eerste theaterstukken van Abattoir Fermé. Lernous herschreef speciaal voor de gelegenheid het stuk, dat overigens nog nooit was uitgevoerd, en Westerveld nam de regie op zich. "Een mooie ontmoeting tussen professioneel- en amateurtheater én een mooi bewijs dat stadsartiest Stef Lernous Mechelen trouw blijft en onverminderd bijdraagt aan een schitterend aanbod podiumkunsten. Dat zal alweer blijken wanneer Het Proces (naar Kafka, red.) in première gaat in het kader van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN." zegt Björn Siffer.