Musée de la Tour Salamandre

Het museum is verdeeld over 4 verdiepingen en bevat 7 zalen. Meer dan 650 voorwerpen of documenten die de geschiedenis van de heren van Beaumont voorstellen, reproducties van de miniaturen van Charles de Croÿ, een aandenken uit de doortocht van Napoleon, Victor Hugo, de prinsen van Caraman, plaatselijke ambachten, activiteiten in de marmergroeve, enz...

De Salamandertoren die in de 11de eeuw onder gravin Richilde van Henegouwen werd opgericht, was de belangrijkste verdedigingstoren van de versterkingen van Beaumont. Op de toren bevond zich een dak met een bol. Vier uitkijktorens tooiden de hoeken. Ze werd meermaals in brand gestoken maar bleef overeind. De laatste restauratie vond tussen 1952 en 1955 plaats onder leiding van Simon Brigode. Sinds deze periode kan men in de toren tussen mei en eind oktober een erg gevarieerd museum bezoeken.

Musée de la Tour Salamandre
6500 Beaumont