U bent hier

Abbaye d'Orval

Het museum is in meer dan één opzicht origineel te noemen. Eerst en vooral is het heel bijzonder gelegen, namelijk in de gewelfde kelders uit de achttiende eeuw. Zo belandt de bezoeker meteen tussen de enige resten van de neoclassicistische gebouwen die werden opgetrokken op basis van de plannen van architect Laurent-Benoît Dewez en die als fundering dienden bij de heropbouw van Orval in het begin van de twintigste eeuw.

Museum van geschiedenis, ijzer - en staalbewerking, religieuze kunst 

De collecties van het museum van Orval werden samengebracht voor de tentoonstelling rond de negenhonderdste verjaardag in 1970. De eerste monniken streken er inderdaad al in 1070 neer. De collecties zijn ingedeeld in drie secties : architectuur, ijzer- en staalbewerking en religieuze kloosterkunst.

Aan de hand van de tentoongestelde werken maakt de bezoeker kennis met een aantal spilfiguren : broeder Abraham Gilson en zijn doeken uit de achttiende eeuw, broeder Antoine Perrin en zijn bundel klinische waarnemingen, en tot slot Dom Marie Albert Van der Cruyssen, de abt die Orval heropbouwde.

  • Apotheekmuseum

Naast de tuin van de geneeskrachtige planten, werd in een gebouw de apothekerswerkplaats ingericht zoals in de achttiende eeuw, ten tijde van broeder Antoine Perrin, apotheker. Orval stond bekend om zijn helende drankjes, zoals het wondwater. De collectie toont een reeks voorwerpen die te pas kwamen bij de bereiding van de geneesmiddelen : stamper, pillenvormer, een versierde weegschaal met afbeeldingen, maar ook voor de verzorging, zoals een bloedzuigerspuit. Een mooie set van keramieken kommen diende voor de bewaring van de kruiden. 

Uitleg over vakmanschap in het brouwen van het bier van Orval.

Het enige gebouw dat nog van de vroegere abdij overbleef, werd onlangs prachtig gerestaureerd. Het Abraham-gebouw maakte deel uit van de werkplaatsen en dateert uit de periode van de middeleeuwse abdij. Deze vleugel van de novicen-vertrekken groepeerde, op het voorplein van de kerk, de slaapplaatsen voor de jonge broeders en de werkplaatsen, de communs genoemd.

 

Open: 
Openingsuren toegang tot de ruïnes, museum en de winkel Winter : (november - februari) : 10.30 - 17.30 uur. Tussenseizoen : 9.30 - 18.00 uur. Zomer (juni - september) : 9.30 - 18.30 uur.
Prijs: 
€ 6,00
volwassenen
Korting: 
€ 5,00
senioren, studenten - € 4,50: Groepen (meer dan 20 personen) - € 4,00: Groepen senioren, studenten - € 3,00: Kinderen (7 tot 14 jaar)
Orval
1
Villers-devant-Orval
Wallonië
+32(0) 61 31 10 60
+32(0) 61 32 51 46

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN