U bent hier

Museum van de Stad Brussel - Broodhuis

Het Museum van de Stad Brussel ligt in het historische hart van Brussel, op de Grote Markt, de bekendste en drukst bezochte plek van de hoofdstad. Het bevindt zich in een neogotisch gebouw, een 19de-eeuwse reconstructie van stadsarchitect Victor Jamaer. Hiermee werd het homogene huizenensemble rond de Grote Markt voltooid.

Het Broodhuis werd in 1936 beschermd als monument en is sinds 2000 opgenomen in de Unesco-lijst van Werelderfgoed, samen met de hele Grote Markt.

 

De verzamelingen

De verzamelingen van het Broodhuis, die oorspronkelijk werden aangelegd om een correct idee te krijgen van ons rijke verleden en om voorbeelden te verzamelen voor de industrie en de kunstnijverheid, groeiden gedurende de gehele 20ste eeuw aan en vertonen een zeer divers karakter: schilderijen, beeldhouwwerken, retabels, wandtapijten, plateelwerk, porselein, stadsplannen, schaalmodellen, allerlei voorwerpen zoals vlaggen, trapleuningen, smeedijzeren objecten, archeologische vondsten,… Dit zijn allemaal getuigen van de sociale, economische, intellectuele, artistieke en stedenbouwkundige evolutie van de Stad. Het leven van de Brusselaars en de garderobe van Manneken-Pis (Locatie: Eikstraat 19, 1000 Brussel) hebben eveneens een plaats in het Museum.

Parallel met de uitbreiding van de collecties werden steeds meer initiatieven genomen voor hun presentatie, volgens de aandachtspunten van de tijd. Soms lag de nadruk op het archeologische en artistieke karakter van de collecties, soms op de stedenbouwkundige, intellectuele, maatschappelijke of economische ontwikkeling van de Stad.

Vandaag heeft het Museum van de Stad Brussel de ambitie om de stadsgeschiedenis niet meer op een louter conventionele manier te presenteren. Met een thematische aanpak wil het een ruim publiek aanspreken, zowel Brusselaars als anderen, en wil het complexe onderwerpen toegankelijk maken, terwijl een strikt wetenschappelijke benadering in samenwerking met het Archief van de Stad verzekerd blijft. De hedendaagse stad wordt daar steeds bij betrokken, als belangrijkste referentie voor de bevolking.

Men zegge het niet voort, maar het echte Manneken Pis bevindt zich hier! Er is zelfs een hele zaal gewijd aan zijn goedgevulde garderobe.

 

Archief Openbaar kunstbezit Vlaanderen: 

 

Museum van de Stad Brussel is de winnaar van de museumprijs 2014 voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

 

Museum <b>van de Stad Brussel</b>

Open: 
Dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur (donderdag tot 20.00 uur)
Gesloten: 
Gesloten op maandag en 1/1, 1/5, 1/11, 11/11, 25/12.
Prijs: 
€ 8,00
Een combiticket geeft toegang tot het Museum van de Stad Brussel-Broodhuis en de Garderobe MannekenPis.
Korting: 
€ 6,00
Senioren, groepen - 4,00 €: Studenten, werkzoekende, recht op verhoogde tegemoetkoming, leefloner:
Gratis: 
> 18 jaar, Inwoners van de Stad Brussel, Leraren en pers, I.CO.M & I.C.O.M.O.S, Eerste zondag van de maand
Dit gebouw is niet voorzien van een lift en is enkel toegankelijk via de trappenhal.
Trein: 
Brussel-Centraal
Tram: 
3 en 4 (halte Beurs) 1 en 5 (Centraal Station/ De Brouckère)
Bus: 
48 en 95
Grote Markt
Brussel
Brussel
+32 (0)2 279 43 50
+32 (0)2 279 43 62

Tentoonstellingen