Atelierflat van kunstenaar Jozef Peeters.

De atelierflat van Jozef Peeters kan bezocht worden mits begeleiding van een KMSKA-gids.

Een bezoek aan de atelierflat van Jozef Peeters gebeurt steeds onder begeleiding van een KMSKA-gids.

Wie binnenkomt in de atelierflat van Jozef Peeters waant zich in een driedimensionaal schilderij. Jozef Peeters (1895-1960) was een van de eerste Belgische abstracte kunstenaars. Samen met zijn vrouw en twee kinderen woonde hij in een hoekappartement met vier kamers op de De Gerlachekaai in Antwerpen. Hoewel de voorgevel van het gebouw in de jaren 1990 een eigentijdse look kreeg, lijkt het in de atelierflat van Peeters of de tijd stil is blijven staan. En gelukkig maar, de kunstenaar heeft er in de jaren 1920 immers een indrukwekkend driedimensionaal schilderij van gemaakt.

De kunstenaar gaf er met geometrische kleurvlakken op alle muren en plafonds aan iedere kamer – waaronder zijn atelier met zicht op de Schelde – een heel eigen sfeer. Daarnaast ontwierp hij zelf het meeste meubilair en de plafondlampen. Het appartement ademt de sfeer van de jaren dertig en is een unieke uiting van Peeters’ modernistische opvattingen. Architectuur en beeldende kunsten gaan volledig in elkaar op. Een bezoek biedt u een uniek inzicht in de leefwereld van de kunstenaar.

Als individuele bezoeker is dit mogelijk telkens op de eerste zaterdag van de maand (exclusief januari) om 13u30 of om 15 uur. Reserveren hiervoor kan u via deze link: Atelierflat Jozef Peeters - KMSKA (5 euro per persoon + reserveringskosten).

Indien u de flat met een groep wenst te bezoeken, kan u terecht op donderdag. Kost: 50 euro / maximaal 10 personen. Reserveren kan u bij: publiekswerking@kmska.be of 03 224 95 61 ten laatste drie weken voor het bezoek.

Een rondleiding duurt 1 uur

Locatie:
Atelierflat Jozef Peeters
De Gerlachekaai 8
2000 Antwerpen

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

07/09/2013 tot 31/12/2018