Crossroads – Reizen door de middeleeuwen

Na Amsterdam, Bonn en Athene verwelkomt Museum Kunst & Geschiedenis de reizende tentoonstelling 'Crossroads. Reizen door de Middeleeuwen', over een periode die ook wel bekendstaat als ‘de donkere middeleeuwen’.

Na Amsterdam, Bonn en Athene verwelkomt het Museum Kunst & Geschiedenis de reizende tentoonstelling 'Crossroads. Reizen door de Middeleeuwen', over een periode die ook wel bekendstaat als ‘de donkere middeleeuwen’.

Na de val van het West-Romeinse Rijk werden onze streken ondergedompeld in eeuwen van stilstand en duisternis. Dit is het beeld dat veel mensen hebben van de periode tussen 400 en 1000 na Christus. Het Museum Kunst & Geschiedenis laat nieuw licht schijnen  op de vroege middeleeuwen.

Volksverhuizingen over lange afstanden, nieuwe politieke structuren, klimaatverandering, religieuze conflicten, verschuivende markten, … De bewogen tijden van de late oudheid en de vroege middeleeuwen (ca. 300-1000) vertonen meer overeenkomsten met onze moderne wereld dan we zouden vermoeden. In West-Europa wordt deze periode vaak aangeduid als de ‘donkere eeuwen’. Ten onrechte: tal van historische bronnen en artefacten bewijzen dat er in dit tijdvak veel uitwisselingen en contacten waren: reizen, handel, diplomatie en gewapende conflicten... Diverse voorwerpen, van Merovingische sieraden tot perkamentmanuscripten met runenschrift en van gouden munten van Byzantijnse keizers tot Koptisch textiel met verbluffende kleuren en motieven, onthullen deze culturele uitwisseling.

27/09/2019 tot 29/03/2020