U bent hier

Atelier Textielontwerp

De tentoonstelling belicht niet alleen het textiel, maar onderstreept ook de nood aan samenwerking en de creatieve waarde van het experiment.

Masterstudenten van het Atelier Textielontwerp van La Cambre hebben samengewerkt met de Cité Internationale de la Mode et de la Dentelle van Calais, die  een zeldzame Leavers-weefmachine en deskundige tulewevers ter beschikking wilden stellen. De collectieve installatie omvat experimenten met kantwerk die in groep op deze 19e eeuwse machine zijn gemaakt, evenals stukken in raschelkant uit het eindwerk van Salomé Corvalan. Het project suggereert een ruimte en tracht een fantasiewereld binnen bereik te brengen, zonder het materiaal te beperken tot het gebruik dat we ervan gewend zijn. Of het nu gaat om de verfijnde en waardevolle leaversgrond of de gepopulariseerde raschelversie die misschien ouderwets is maar wel heel wat ramen in onze steden siert, de jonge ontwerpers werpen een ander licht op deze traditionele stof door de technieken, kleurschakeringen en hun natuurlijke lichtspel in vraag te stellen.

Deze samenwerking tussen onderwijs- en kunstinstellingen blaast de sector en het doorgeven van tradities nieuw leven in. Zo'n aanpak maakt de weg vrij voor nieuwe samenwerkingsverbanden: de kantsector, die het vandaag de dag moeilijk heeft om zich te moderniseren, toont alvast interesse. Getuige daarvan de investering van het bedrijf Carpentier-Preux, dat de stukken in raschelkant heeft geproduceerd.

21/10/2017 tot 07/01/2018