U bent hier

Baudelaire - Brussel

Tussen twee vogelnamen of beledigingen door, nodigt de tentoonstelling de bezoeker uit om met Baudelaire als gids de Belgische hoofdstad van de jaren 1860 te komen ontdekken.

Op het einde van zijn leven bracht Charles Baudelaire (1821-1867) twee jaar door in Brussel, van 1864 tot 1866. Een periode van bitterheid, ziekte en berooidheid die de auteur van Les Fleurs du Mal ertoe bracht een (tijdens zijn leven ongepubliceerd gebleven) virulent en brutaal pamflet te schrijven tegen België en vooral tegen Brussel, met als titel Pauvre Belgique!  

Tussen twee vogelnamen of beledigingen door, nodigt de tentoonstelling de bezoeker uit om met Baudelaire als gids de Belgische hoofdstad van de jaren 1860 te komen ontdekken. Het Brussel van de slotjaren van het koningschap van Leopold I, van de Zenne, van de zwarte zeep en de eerste foto's. De sombere visie van de auteur wordt gemilderd door special guests, vrienden of kennissen van Baudelaire die het portret van deze stad aanvullen - Nadar, Victor Hugo, de gebroeders Stevens, Camille Lemonnier, Georges Barral. 

De tentoongestelde werken komen vooral uit de collecties van de stad Brussel, zowel van musea als van archieven. Een onuitgegeven onderdompeling in miskende werken van de 19de eeuw. 

07/09/2017 tot 11/03/2018